Κόλπος Μεξικού: τουλάχιστον 90 ημέρες για να αχρηστευτεί η πετρελαιοπηγή

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Περίπου 90 ημέρες θα διαρκέσει η όρυξη μιας ανακουφιστικής γεώτρησης προκειμένου να αχρηστευτεί η πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού όπου σημειώθηκε έκρηξη, στις 22 Απριλίου, ενώ όπως τόνισε ο ναύαρχος Θαντ Άλεν «θα μας πάρει περίπου 90 ημέρες- αν είμαστε τυχεροί».

Η επιχείρηση αυτή, που θα γίνει σε βάθος 18.000 ποδών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η μοναδική λύση για να μειωθεί η πίεση και να καλυφθεί η υπάρχουσα γεώτρηση, πρόσθεσε ο ναύαρχος.

Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε από έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας BP απειλεί άμεσα τις ακτές της Λουϊζιάνας, ενώ υπολογίζεται ότι καθημερινά χύνονται στη θάλασσα περίπου 800.000 λίτρα πετρελαίου.

Για τις διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες, το κόστος της καταστροφής μπορεί να κυμανθεί από ένα έως 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η ασφαλιστική εταιρεία Partner Re των Βερμούδων εκτιμά ότι το ποσό ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια, ενώ η αμερικανική Transatlantic Re εκτιμά ότι το κόστος φτάνει στα 1,5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η εταιρεία που είναι πιο εκτεθειμένη, είναι η Jupiter, θυγατρική της BP. Όπως εξήγησε ένας εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας «εδώ και 15 χρόνια αυτασφαλιζόμαστε αναλαμβάνοντας το σύνολο των κινδύνων», μια τακτική που ακολουθούν πολλοί κολοσσοί οι οποίοι ιδρύουν δικές τους ασφαλιστικές εταιρείες.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Σχόλια