Θρίλερ με ραδιενεργά απόβλητα που πουλήθηκαν ως παλιοσίδερα

0
88

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας έδωσε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, για να δώσει εξηγήσεις πως ραδιενεργά απόβλητα πουλήθηκαν για παλιοσίδερα και οδήγησαν στο θάνατο ενός εργάτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η Ρυθμιστική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (AERB) απαίτησε από το πανεπιστήμιο να σταματήσει τα πειράματα με τη χρήση ραδιενέργειας.

Ένας εργάτης πέθανε έπειτα από έκθεση στα ραδιενεργά υλικά που πουλήθηκαν για παλιοσίδερα.

Ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Δελχί, αποκάλυψε στο BBC, ότι ραδιενεργά υλικά έχουν θαφτεί μέσα στην πανεπιστημιούπολη πριν 20 χρόνια.

Ο καθηγήτης Χημείας Ramesh Chandra, δήλωσε ότι «περισσότερα από 20 κιλά…θάφτηκαν μπροστά στο τμήμα Φυσικής το διάστημα 1986-1987».

Η καταγγελία του καθηγητή θα εξετασθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ατομικής Ενέργειας και αν επιβεβαιωθεί τότε η πανεπιστημιούπολη θα ελεγχθεί για ραδιενέργεια.

Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες για το εν λόγω περιστατικό.

Η Αστυνομία εντόπισε μια συσκευή ακτίνων γάμμα που περιείχε ραδιενεργό κοβάλτιο -60 σε μάντρα υλικών σκραπ και ανακύκλωσης της περιοχής, όπου ένας εργάτης την είχε αποσυναρμολογήσει.

Εντοπίστηκαν κομμάτια της συσκευής που περιείχαν κοβάλτιο-60 σε διάφορα καταστήματα στη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, έχουν εκτεθεί και άλλοι άνθρωποι στη ραδιενέργεια.

Ειδικά συνεργεία, αναζητούν και τα υπόλοιπα κομμάτια του μηχανήματος ακτινοβόλησης, το οποίο είχε αγοραστεί το 1970 από το Καναδά.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια