Αυστραλία: αναβάλλεται η εφαρμογή του συστήματος εμπορίας ρύπων

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι το 2013 η εφαρμογή του συστήματος εμπορίας ρύπων στην Αυστραλία καθώς το σχέδιο καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά από τη Γερουσία.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, που όταν ανήλθε στην εξουσία υποσχέθηκε συντονισμένες δράσεις για το κλίμα, επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για την αναβολή εφαρμογής του συστήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες υπονομεύονται και από τις αρνητικές εξελίξεις παγκοσμίως αναφορικά με τη μείωση των αέριων εκπομπών.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ήλπιζε ότι το Σχέδιο Μείωσης της Ρύπανσης από Άνθρακα (Carbon Pollution Reduction Scheme) θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα της Αυστραλίας κατά 25% μέχρι το 2020, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να αγοράζουν άδειες εκπομπής ρύπων.

Η εφαρμογή του συστήματος υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε τον Ιούλιο του 2011, όμως ο Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναβάλλει τα σχέδιά της τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012.

Όπως ανέφερε μάλιστα «η αναβολή του σχεδίου θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να προετοιμάσει βελτιωμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν παγκοσμίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Σύμφωνα με το BBC, η καθυστέρηση αυτή αντικατοπτρίζει την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Αυστραλία.

Πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο Κέβιν Ραντ έδειχνε έτοιμος να πολεμήσει και να νικήσει τη μάχη για την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας ρύπων, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μαρτυρούν πως έχει χάσει τη δημοτικότητά του.

Εκτός αυτού, το προτεινόμενο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά.

Αυτό συνέβη όταν ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο αρχικά στήριζε την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας ρύπων, αντικαταστάθηκε από έναν σκεπτικιστή της κλιματικής αλλαγής.

«Η απόφαση του Φιλελεύθερου Κόμματος να υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου κατέστησε αυτή την καθυστέρηση αναπόφευκτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι συγκριτικά με τα αναπτυγμένα κράτη, η Αυστραλία σημειώνει τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές .

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Σχόλια