Ανακαλύφθηκε τεράστιο «υποβρύχιο» ποτάμι στην Ανταρκτική

0
50

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μια ομάδα από Αυστραλούς και Ιάπωνες επιστήμονες, ανακάλυψαν ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο ρεύμα στην Ανταρκτική, με όγκο νερού που ισοδυναμεί με 40 ποταμούς του Αμαζονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

H εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει τους ερευνητές να καταγράψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς.

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Οι επιστήμονες είχαν κάποιες ενδείξεις για την ύπαρξη του υποθαλάσσιου ρεύματος, αλλά δεν το είχαν εντοπίσει.

«Τελικά πρόκειται για το γρηγορότερο και βαθύτερο ωκεάνιο ρεύμα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, με μέση ταχύτητα 20 εκατοστών το δευτερόλεπτο. Επίσης, βρέθηκε ότι μεταφέρει πάνω από 12 εκατ. κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο του πολύ κρύου και αλμυρού νερού, το οποίο προέρχεται από την Ανταρκτική», δήλωσε ο επιστήμονας Steve Rintoul,  του Ερευνητικού Κέντρου για το Κλίμα και το Οικοσύστημα της Ανταρκτικής.

«Το ρεύμα κινείται σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με τέτοια μεγάλη ταχύτητα, που μας εξέπληξε», πρόσθεσε ο Rintoul.

Επίσης, μεταφέρει πυκνό πλούσιο σε οξυγόνο νερό, που βυθίζεται κοντά στην Ανταρκτική και είναι μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου ρευμάτων που λειτουργούν  ως «μέσο» μεταφοράς της θερμότητας σε όλη την υδρόγειο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ωκεανοί απορροφούν σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια