Τσερνομπίλ: 24 χρόνια μετά…

0
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Με αφορμή την «μαύρη» επέτειο από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, ο Ουκρανός πρόεδρος  Viktor Yanukovych δήλωσε ότι «24 χρόνια μετά το ατύχημα εξακολουθεί να είναι μια απειλή για την Ευρώπη», αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press.

Στις 26 Απριλίου του 1986 η έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ, έστειλε ένα σύννεφο ραδιενέργειας πάνω από την Ευρώπη και προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, επηρεάζοντας την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων .

Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο από την έκθεση στη ραδιενέργεια, μολύνθηκε ο αέρας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα τρόφιμα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο σταθμό, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «2 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από αρρώστιες που προκλήθηκαν από το ραδιενεργό νέφος».

«Ο αντιδραστήρας εξακολουθεί να είναι ‘ζωντανή’ απειλή για όσο χρονικό διάστημα δεν κατασκευάζεται μια νέα σαρκοφάγος για την προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Viktor Yanukovych.

«Απειλεί όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις γειτονικές χώρες τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός Mykola Azarov υποσχέθηκε καλύτερη ιατρική περίθαλψη και υψηλότερες συντάξεις.

«Χάσαμε τη πόλη μας. Κάθε φορά μας υπόσχονται καλύτερη ιατρική περίθαλψη και υψηλότερες συντάξεις, αλλά πάντα λένε ψέματα» δήλωσε ένας πρώην εργάτης.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Διαβάστε παλαιότερα άρθρα στο econews για το Τσερνομπίλ

Σχόλια