ΑΠΕ: ένα βήμα πιο κοντά στην Ενεργειακή Επανάσταση

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

«Μπορεί το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ να μην είναι τέλειο, περιέχει όμως τα συστατικά που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, τη δημιουργία χιλιάδων νέων, πράσινων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Παρά τις ατέλειές του, το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζει οριστικά σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια, που στην κυριολεξία είχαν οδηγήσει σε τέλμα την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η περιβαλλοντική οργάνωση.

Η υιοθέτηση φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η υιοθέτηση οικονομικών κινήτρων για τις αναπτυσσόμενες ΑΠΕ (ηλιοθερμικά, γεωθερμία, βιομάζα) και η υιοθέτηση στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στον οικιακό τομέα, είναι μερικά από τα ζητήματα που ρυθμίζονται κατά το πάγιο αίτημα της Greenpeace και άλλων κοινωνικών, επιστημονικών και οικονομικών φορέων της χώρας.

Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση, αν και δεν περιλαμβάνει κάποιες από τις τομές του αρχικού κειμένου, θέτει σε τροχιά την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Παρά τις ανησυχίες που είχε προκαλέσει η πολύμηνη κυοφορία του νομοσχεδίου, η τελική του έκδοση, αναμένεται να  θεραπεύσει οριστικά πολλές από τις πληγές που έχουν σχεδόν νεκρώσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, στα θετικά του νομοσχεδίου είναι ο έντονος αναπτυξιακός του χαρακτήρας και οι διατάξεις για την εφαρμογή ΑΠΕ στον οικιακό τομέα.

Πηγή: Greenpeace

Σχόλια