Άμεση η εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Επίτροπος αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα ανεχτεί καμία άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία που στόχο έχει τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδας της η Greenpeace, η κ. Δαμανάκη έκανε σαφές ότι στις 31 Μαΐου λήγει η μεταβατική περίοδος, όπως και όλες οι ισχύουσες εξαιρέσεις που προβλέπει ο Κανονισμός.

Η Greenpeace χαιρετίζει τη στάση της Επιτρόπου και τονίζει ότι τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να προστατεύσει τις θάλασσές μας από τις επιπτώσεις της αλιείας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του Κανονισμού όπως οφείλει, αλλά έχει προβεί σε ρυθμίσεις αντίθετες με το πνεύμα της νομοθεσίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Υπουργική απόφαση, με την οποία επιτρέπεται τα τελευταία δύο χρόνια στις μηχανότρατες να αλιεύουν μόλις στο 1 ναυτικό μίλι από την ακτή, καθώς και η αδράνεια του υπουργείου σχετικά με την βιντζότρατα, ένα συρόμενο αλιευτικό εργαλείο, το οποίο βάσει νομοθεσίας πρέπει να καταργηθεί στις 31 Μαΐου.

Παράλληλα, το Υπουργείο έχει αγνοήσει πλήρως τα θέματα του Κανονισμού που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η ουσιαστική εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού, την οποία απαιτεί η Επίτροπος Δαμανάκη προϋποθέτει ρυθμίσεις, όπως η χαρτογράφηση σημαντικών -για τους ιχθυοπληθυσμούς- οικοτόπων και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.

Η ανακοίνωση της Επιτρόπου Δαμανάκη είναι ενθαρρυντική. Ελπίζουμε ότι η στάση αυτή είναι η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες κινήσεις, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Αλιεία επανεξετάζεται μέσα από την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενάμιση μήνα για να εφαρμόσει τον Κανονισμό σχετικά με τη λειτουργία της βιντζότρατας και να απαγορεύσει άμεσα  στις μηχανότρατες να αλιεύουν κοντά στις ακτές.

Στην κατεύθυνση αυτή, κατά το πάγιο αίτημα της Greenpeace το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στον καθορισμό θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία των αποθεμάτων των ψαριών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Χωρίς τη δημιουργία των θαλάσσιων καταφυγίων, το Υπουργείο είναι καταδικασμένο να αποτύχει στην προστασία των εθνικών μας πόρων αλλά και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτούς, ολόκληρης δηλαδή της κοινότητας των Ελλήνων αλιέων.

Πηγή: Greenpeace

Σχόλια