Σύνοδος κορυφής για το Κλίμα στη Βολιβία

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η σύνοδος κορυφής για το Κλίμα που έγινε στη Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, είχε ως στόχο να ακουστούν και να συζητηθούν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων κρατών, μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η σύνοδος άρχισε στις 20 Απριλίου και θα τελειώσει στις 22.

Στην εν λόγω διάσκεψη, έλαβαν μέρος πολιτικοί, πρόεδροι, επιστήμονες, αστέρες του Χόλυγουντ, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και ιθαγενείς.

Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 20,000 άτομα από τουλάχιστον 125 χώρες, για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, εν όψει της επόμενης συνόδου που θα γίνει το Νοέμβριο στο Κανκούν του Μεξικού.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, να ασκήσουν πιέσεις στις χώρες που θα λάβουν μέρος στην επόμενη σύνοδο για το Κλίμα, για σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2020, για την προστασία του πλανήτη.

Η εν λόγω διάσκεψη είχε ως στόχο να δώσει ένα διαφορετικό παράδειγμα, δίνοντας το λόγο σε κοινότητες που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε οργανώσεις και κινήσεις που αγωνίζονται για την κλιματική δικαιοσύνη.

Φυσικά τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, αλλά ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales δήλωσε ότι είναι ευκαιρία να ακουστούν τα αιτήματα των φτωχότερων κρατών, ειδικά με την αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης.

Ο Pablo Solon, o απεσταλμένος της Βολιβίας στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Βόννη, τόνισε χαρακτηριστικά ότι μια μείωση 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μείωνε τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, αντί των 2 βαθμών Κελσίου που συμφωνήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Η διάσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του προέδρου της Βολιβίας Evo Morales, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός Δικαστηρίου Κλιματικής Αλλαγής, που θα κρίνει τις χώρες για τις εκπομπές τους, οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βολιβίας υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την οργάνωση του Παγκόσμιου Δημοψηφίσματος των Λαών για το Κλίμα.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια