ΥΠΕΚΑ: εθελοντική δράση καθαρισμού του πευκοδάσους του Σχοινιά

1
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Εκστρατεία καθαρισμού του πευκοδάσους του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα, με τη συμμετοχή εθελοντών, διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος  την Κυριακή 25 Απριλίου, στο πλαίσιο του πιλοτικού, εθελοντικού του προγράμματος «Πράσινη Δράση – Καθαρά Δάση».

Το ΥΠΕΚΑ στην ανακοίνωση του καλεί τους πολίτες, να έρθουν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του πευκοδάσους του Σχοινιά από τα σκουπίδια και τα ξερά κλαδιά.

Ο περιοδικός καθαρισμός ξερών κλαδιών αποτελεί μια διαδικασία, η οποία βοηθά τη φυσική αναγέννηση του δάσους και μειώνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης της φωτιάς.

Στο σχετικό πρόγραμμα συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα και το Δασαρχείο Καπανδριτίου, με φορέα υλοποίησης την εθελοντική οργάνωση Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας «Έλιξ».

Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία με βασική υποστήριξη από τους δήμους Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, καθώς και εθελοντές από τους δήμους Αθηναίων και Πεντέλης.

Επίσης, συμμετέχουν εκπρόσωποι, περίπου, 40 εθελοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία του δάσους, της θάλασσας, αλλά και με περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα συγκεντρωθούν στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, στις 10 το πρωί.

Για τη δωρεάν μετακίνησή τους θα υπάρχουν λεωφορεία με αφετηρία τους σταθμούς του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και του ΗΣΑΠ Κηφισιάς, από τις 9 έως τις 9:30 το πρωί.

Για όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το δικό τους μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τις ημέρες των δράσεων δεν θα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων και δικύκλων στο δάσος του Σχοινιά και η στάθμευσή τους θα γίνεται στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

Θα τους υποδεχθούν ειδικές ομάδες προκειμένου να τους κατευθύνουν, δίνοντάς τους δωρεάν εξοπλισμό, για να αναλάβουν δράση μαζεύοντας ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες και απορρίμματα.

Παράλληλα, με την εθελοντική εργασία θα πραγματοποιηθεί, από εθελοντικές οργανώσεις, ενημέρωση του κοινού για θέματα όπως η σημασία της βιοποικιλότητας και του μεσογειακού περιβάλλοντος, ο τρόπος με τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε και να φροντίζουμε το δάσος, όπως και επιδείξεις θρυμματισμού κλαδιών και οικιακής κομποστοποίησης.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα ναυαγοσωστικής στην παραλία.

Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Απριλίου για την εκπαιδευτική κοινότητα. Θα συμμετέχουν όλα τα σχολεία της περιοχής του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης, 17 συνολικά, με περίπου 700 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά, με τη βοήθεια ειδικών από 14 εθελοντικές οργανώσεις, θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια, παιχνίδια, κατασκευές και παρουσιάσεις για τη βιοποικιλότητα, τη δασοπροστασία και την ανακύκλωση.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Πράσινη δράση – Καθαρά δάση» θα συνεχιστεί, με τη διοργάνωση ανάλογων προγραμμάτων στη Σκόπελο, από τις 7 έως τις 10 Μαΐου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αγαπητό ΥΠΕΚΑ,
  Εχω συμμετάσχει σε καθαρισμούς δασών όμως,
  ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΩΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ, ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΕΣ, ΤΑ ΣΠΆΝΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΛΠ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ,
  ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΄΄ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ».

  ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ!
  ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Comments are closed.