ΕΕ: ερευνητικό πρόγραμμα για την προστασία των ακτών της Μεσογείου

0
398

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Pegaso, στο οποίο θα συνεργαστούν συνολικά 23 οργανισμοί από 15 ευρωπαϊκές χώρες, θα μελετήσει και θα προτείνει μέτρα για την προστασία των ακτών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο εν λόγω πρόγραμμα θα συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Το κόστος του υπολογίζεται περίπου σε 8,97 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7 εκατ. θα προέλθουν από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ. Το συντονισμό έχει αναλάβει το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, τη βόρεια ακτή της Αδριατικής (όπου η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τη Βενετία, το Δέλτα του Νείλου, την ακτή του Μαρόκου, τη βόρεια ακτή του Λιβάνου, το δέλτα του Ροδανού στη Γαλλία, το δέλτα του Δούναβη, την ακτή της Σεβαστούπολης, τον κόλπο του Γκαμπές στη Γεωργία και άλλες περιοχές.

Το Pegaso (People for Ecosystem Based Governance in Assessing Sustainable Development of Ocean and Coast), μεταξύ των άλλων, θα δημιουργήσει μια ενιαία βάση δεδομένων και ένα κοινό σύστημα διοίκησης με στόχο την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου (ICZM), το οποίο υπεγράφη το 2008 από 21 χώρες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των πολιτικών του Πρωτοκόλλου, οργανώνοντας τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις ακτές της Μεσογείου.

Στην επόμενη φάση, το Pegaso θα στρέψει την προσοχή του στην Μαύρη Θάλασσα.

Σχόλια