«Πράσινη» ενέργεια από τεχνητή φωτοσύνθεση

0
61

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικώς ένα ιό, ο οποίος μετά την μετατροπή του μπορεί να εκτελέσει τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης επιτρέπει στα φυτά να μετατρέπουν τις ανόργανες ουσίες σε θρεπτικά συστατικά για να τραφούν.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικών τον ιο Μ13, ώστε μέσω του φωτοσυνθετικού μηχανισμού να μπορεί να παράγει «καθαρή» ενέργεια.

Τροποποίησαν τον ιό, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να διαχωρίζει τα μόρια του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας.

Τώρα, επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν μεγάλης κλίμακας και αποδοτικότητας συστήματα, βασισμένα στην εν λόγω τεχνητή φωτοσύνθεση, τα οποία θα παράγουν απεριόριστες ποσότητες φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας.

Η προσπάθεια ανάπτυξης μεθόδων τεχνητής φωτοσύνθεσης αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα από τα μεγάλα όνειρα της βιομηχανίας εναλλακτικών καυσίμων.

Σχόλια