Ημιυπαίθριοι: κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την ταυτότητα κτιρίων και τις υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης και περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Όσον αφορά τους χώρους που έχουν δηλωθεί και έχει πληρωθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο, δεν θα προσμετρώνται για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις που καθορίζουν τις διαδικασίες ελέγχου κατασκευής κτιρίων, την ασφάλεια και τη συντήρησή τους, καθώς και την καταπολέμηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και υπερβάσεων.

Παράλληλα θεσπίζεται και η υποχρεωτική τήρηση «Ταυτότητας Κτιρίου».

Έτσι επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες των κτιρίων, η διατήρηση για 40 χρόνια, ημιυπαίθριων χώρων και υπογείων που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ” υπέρβαση των όρων δόμησης, αφού καταβάλλουν το ειδικό πρόστιμο το οποίο θα αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο».

Το ύψος του προστίμου θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του χώρου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του κτιρίου, ανεξάρτητα από τη χρήση του και θα καταβάλλεται εντός 18 μηνών για τις κατοικίες και σε 24 μήνες για ακίνητα άλλης χρήσης εφάπαξ ή σε 6 ισόποσες δόσεις.

Η πρώτη δόση του προστίμου θα πρέπει να καταβληθεί εντός 9 μηνών από την ισχύ του νόμου ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα παρέχεται έκπτωση 10%.

Όσοι εξοφλήσουν το πρόστιμο της ρύθμισης, δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με οποιονδήποτε φόρο μεταβίβασης, εισφορές σε ταμεία ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί στους χώρους των ακινήτων τους, ενώ θα διαγραφούν και τυχόν ανείσπρακτα βεβαιωθέντα πρόστιμα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, ο φόρος που θα επιβάλλεται για την μεταβίβαση του ακινήτου, κατά το μέρος που θα αφορά τους χώρους αυτούς, θα αποδίδεται στο «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

«Τσουχτερά» θα είναι τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης των χώρων που περιγράφονται στο νομοσχέδιο.

Έτσι, το πρόστιμο ανέγερσης θα φτάνει σε ποσοστό 30% και το πρόστιμο διατήρησης σε 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, για κάθε έτος από τη μετατροπή της χρήσης του μέχρι και το χρόνο κατεδάφισής του.

Σχόλια