Διώξεις για τη ρύπανση στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

0
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι Αυστραλιανές αρχές θα ασκήσουν δίωξη κατά των υπευθύνων, για την προσάραξη του κινέζικου πλοίου στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο υπουργός Μεταφορών Anthony Albanese, δήλωσε ότι το εν λόγω πλοίο εκτελούσε παράνομο δρομολόγιο και θα ζητηθεί αποζημίωση για την απορρύπανση.

Τρεις άντρες κατηγορούνται για την αλλαγή δρομολογίου του πλοίου και τη διέλευση του σε προστατευόμενη περιοχή.

Σήμερα 12 Απριλίου, θα παρουσιαστούν ενώπιων του αυστραλιανού δικαστήριο με την κατηγορία ότι ακολούθησαν ένα παράνομο δρομολόγιο σε μια περιοχή η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για την σημαντική θαλάσσια βιοποικιλότητα της.

Το κινέζικο πλοίο «Shen Nang 1», το οποίο μετέφερε κάρβουνο και πετρέλαιο, προσάραξε στις 4 Απριλίου στην άμμο κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο (Great Barrier Reef).

« Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν αυστηρά οι νόμοι απέναντι στους υπεύθυνους και θα ζητηθεί αποζημίωση», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.

Τα ειδικά συνεργεία έχουν αντλήσει τα καύσιμα του πλοίου, το οποίο μετέφερε 950 τόνους πετρελαίου και 65,000 τόνους κάρβουνου.

Το φορτηγό πλοίο βρισκόταν 15 ναυτικά μίλια εκτός πορείας και έπεσε με πλήρη ταχύτητα πάνω στον κοραλλιογενή ύφαλο.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς βιότοπους και η μεγαλύτερη δομή που έχει δημιουργηθεί από έμβια όντα παγκοσμίως.

Αναγνωρίστηκε ως περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1981.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια