Αιολικά πάρκα: τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

1
97

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει μεταξύ των άλλων, σημαντική μείωση του χρόνου αδειοδότησης των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δυνατότητα εγκατάστασης τέτοιων έργων και σε αμιγώς αγροτικές περιοχές και προκήρυξη δημόσιων διαγωνισμών για θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Σύφμωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι μέχρι το 2020, η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας να φτάσει το 20% και το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, επιτρέπεται να χωροθετούνται έργα ΑΠΕ κατ΄ αρχήν παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης ή άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, όπως οι υγρότοποι διεθνούς προστασίας (Ραμσάρ).

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας υπό αυστηρούς περιορισμούς για τη μέγιστη κάλυψη (μικρότερο του 1% της καλλιεργήσιμης γης ανά νομό), ώστε να διατηρείται ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων.

Ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, προβλέπεται στρατηγικός σχεδιασμός της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων και η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή και την εκμετάλλευσή τους.

Προβλέπεται ως κίνητρο για την μεγαλύτερη αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες, η επιστροφή απευθείας στους κατοίκους του δήμου όπου εγκαθίσταται ένα αιολικό πάρκο, ποσού ίσου με το 1/3 του ειδικού τέλους 3% επί της παραγωγής ΑΠΕ, μέσω πίστωσης των λογαριασμών των καταναλωτών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δικαιούχοι της πίστωσης θα είναι οι οικιακοί καταναλωτές του διαμερίσματος του δήμου ή της κοινότητας, όπου είναι εγκατεστημένο το έργο ΑΠΕ και εν συνεχεία οι καταναλωτές των υπόλοιπων δημοτικών ή κοινοτικών διαμερισμάτων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. πρωτα πρεπει να αναγνωρισθουν τα δικαιωματα των μηχανικων πειβαλλοντος των πολυτεχνειων θρακης και κρητης
    οι ειδικοι να ασχολουνται με το περιβαλλον και την ενεργεια
    οχι ολα τα δικαιωματα στους μπετατζηδες πολιτικους μηχανικους
    φτανει πια !!!!

Comments are closed.