Η κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους στη Γροιλανδία

1
36

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν με τη βοήθεια των δορυφόρων της ΝΑΣΑ, που μετρούν τον όγκου του πάγου που λιώνει, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Γροιλανδία που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η Γροιλανδία «χάνει» περίπου 177 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, τα τελευταία 4 χρόνια.

Ενώ από το 1992 μέχρι το 2002, το λιώσιμο των πάγων ανερχόταν στους 7 εκατ. τόνους κατά μέσο όρο ετησίως.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λιώσιμο των πάγων στις πολικές περιοχές.
    Αναρωτιέμαι αν έχουν ασχοληθεί οι επιστήμονες με την απώλεια μάζας στις πολικές περιοχές. Και είναι άραγε η μάζα αυτή τόσο μικρή ώστε η απώλειά της σε αυτή την περιοχή της γήινης σφαίρας να μην επιρεάσει την κίνησή της? Γνωρίζω ότι πολύ ισχυροί σεισμοί (που όντως έχουν πολύ ενέργεια) μπορούν να μετατοπίσουν τον άξονα της γης – ίσως και σε μέγεθος εκατοστού. Οι μάζες των πάγων που λιώνουν μοιράζονται λοιπόν στην (θαλάσσια) επιφάνεια της γήινης σφαίρας, αυξάνοντας την μάζα της στην περιφέρεια (προς τον ισημερινό) και μειώνοντας την στους πόλους όπου είναι / ήταν συγκεντρωμένη μετά από την τελευταία εποχή των πεγετώνων. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο να επηρεάσει το φαινόμενο αυτό την ταχύτητα περιστροφής γης???

Comments are closed.