Συμφωνία Ομπάμα- Μεντβέντεφ για τα πυρηνικά

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψαν στο κάστρο της Πράγας τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αντικαθιστώντας την παλαιά συνθήκη START που κληροδότησε στον κόσμο ο Ψυχρός Πόλεμος.

Σύφμωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο περίπου, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος εξέθεσε το όραμα του για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, στις πύλες του ίδιου κάστρου.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπογραφή της νέας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων άνοιξε μία «νέα σελίδα», θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, και τώρα οι δύο χώρες συνεργάζονται για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.

«Μαζί σταματήσαμε αυτή την πορεία», δήλωσε ο Ομπάμα αφού μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, υπέγραψε τη νέα συνθήκη η οποία μειώνει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών κατά το ένα τρίτο.

«Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT)», τόνισε ο Ομπάμα.

Η νέα συνθήκη START, που διαδέχεται την παλαιότερη του 1991, περιορίζει τις επιχειρησιακά ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές σε 1.550.

Σχόλια