Σύνοδος του ΜEF στις ΗΠΑ με στόχο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το «Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών» (Major Economies Forum)  θα φιλοξενήσουν τον Απρίλιο οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου για το κλίμα, Τοντ Στερν, στο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός αξιωματούχος, το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 18 με 19 Απριλίου με στόχο την πρόοδο των συζητήσεων για το κλίμα, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για δεσμευτική συμφωνία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, ο Τοντ Στερν ελπίζει οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών να καταλήξουν σε συμφωνία, ειδικά σε ό,τι αφορά έξι συγκεκριμένα θέματα, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Θα υπάρξει δεσμευτική συμφωνία; Νομίζω ότι αυτό δεν το ξέρουμε», επισήμανε ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για την κλιματική αλλαγή.

«Το Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στη σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν υποκαθιστά τις προσπάθειες και τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» προσέθεσε ο Στερν, επαναλαμβάνοντας τις αμερικανικές θέσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα παράλληλα φόρουμ θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ειδικά μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

«Το τελευταίο διάστημα οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στις συνόδους που διοργανώνονται παγκοσμίως με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Στο Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών συμμετέχουν 17 κράτη, στα οποία αποδίδεται το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Είναι η πρώτη φορά μετά την Κοπεγχάγη που οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων χωρών θα συζητήσουν για το κλίμα.

Όπως ανέφερε ο Τοντ Στερν, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να διοργανώσει στις αρχές Μαΐου μια σύνοδο σε επίπεδο υπουργών με στόχο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις οχτώ μήνες μέχρι τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν του Μεξικού, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα κράτη – μέλη δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα.

«Τα θέματα αυτά θα τεθούν προς συζήτηση κατά τις εργασίες των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη της Γερμανίας, στις 9 με 11 Απριλίου», κατέληξε ο Στερν.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

ΠηγήReuters

Σχόλια