Ημιυπαίθριοι: τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Θέση για το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων πήρε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα μέτρα εισπρακτικά και όχι περιβαλλοντικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιστρέφει στις ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κάλεσε το ΥΠΕΚΑ να διευκρινήσει το μηχανισμό λειτουργίας του «Πράσινου Ταμείου».

Αναλυτικότερα, ο Κυριάκος  Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χρειάστηκαν έξι ολόκληροι μήνες για την κυβέρνηση προκειμένου τελικά να επιστρέψει, ουσιαστικά, στη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους που άλλαξαν χρήση.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής δεν συνιστούν ούτε «τακτοποίηση» ούτε «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων αλλά είναι άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο που βαφτίζεται «περιβαλλοντικό».

Οι πολίτες καλούνται και πάλι να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη με αποδέκτη αυτή τη φορά ένα «Πράσινο Ταμείο» για το οποίο το ΥΠΕΚΑ δεν έχει διευκρινίσει ακόμα το μηχανισμό λειτουργίας του.

Ο μανδύας του «Πράσινου Ταμείου», πάντως, δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά και τις αοριστίες της ρύθμισης: το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει ακόμα τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο των πόλεων και δεν έχει ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς που θα διέπει τους ημιυπαίθριους μετά την καταβολή του «προστίμου διατήρησής» τους (εάν, για παράδειγμα, θα μπορούν να μεταβιβάζονται).

Κυρίως, όμως, δεν έχει εξασφαλίσει τα κίνητρα που θα πείσουν τους πολίτες να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, ειδικά σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών, ενώ δεν προσδιορίζει τον αρμόδιο φορέα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι στους παραβάτες. Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα της ρύθμισης τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από εισπρακτικής πλευράς είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Θέλω, τέλος, να τονίσω ότι από το πρόγραμμα αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα στην Αθήνα που επίσης παρουσιάστηκε, απουσιάζει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες και πολλά ερωτηματικά στα οποία το ΥΠΕΚΑ οφείλει να απαντήσει».

Σχόλια