Το ΥΠΕΚΑ μελετά το γαλλικό παράδειγμα δημόσιας διαβούλευσης

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το επιτυχημένο παράδειγμα της Γαλλίας στη δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για το περιβάλλον (Grenelle environnement) μελετά το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να υιοθετήσει μια παρόμοια διαδικασία, εναρμονισμένη στην ελληνική πραγματικότητα.

Για τον σκοπό αυτό έχει προσκαλέσει στην Αθήνα, στις 8 και 9 Απριλίου, την Αναπληρώτρια Γενική Επίτροπο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Commissariat general au development durable) της Γαλλίας, κ. Μισέλ Ρουσό (Michèle Rousseau).

Η Επιτροπή, που υπάγεται στο Υπουργείο Οικολογίας, Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Θαλάσσης, είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την παρακολούθηση της εφαρμογής των προτεραιοτήτων που αποφασίστηκαν βάση της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε.

Η κ. Ρουσό, θα δώσει διάλεξη  με θέμα «Οι πραγματικές τομές του Grenelle de l’Environnement», η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Πέμπτη 8 Απριλίου, στις 19:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Θάνος Μωραΐτης.

Την επομένη, 9 Απριλίου, η κ. Ρουσό θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, παρουσία και της Υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα και οι καλές πρακτικές της γαλλικής πρωτοβουλίας.

Έμφαση θα δοθεί στην επιλογή της θεματολογίας και στην οργάνωση του δημόσιου διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στρατηγική επίτευξης των στόχων της.

Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την απαραίτητη οργάνωση του Υπουργείου για την υποστήριξη τόσο της διαδικασίας του διαλόγου, όσο και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων του.

Η δημόσια διαβούλευση για το περιβάλλον «Grenelle de l’Environnement», άρχισε στη Γαλλία το 2007, ως μια καινοτόμος διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, ενταγμένη στην εθνική στρατηγική της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του γαλλικού κράτους και της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο το χτίσιμο μιας οικολογικά υπεύθυνης δημοκρατίας.

Μετά από ευρεία διαβούλευση, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, συγκεντρώθηκαν οι απόψεις που οδήγησαν σε μία σειρά νόμων, στους οποίους αποτυπώνονται οι στόχοι, οι δράσεις και οι οικονομικές δεσμεύσεις της στρατηγικής που διαμορφώθηκε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.

Σχόλια