Ημιυπαίθριοι: με πρόστιμο 5%-15% η «τακτοποίηση» τους

1
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Πρόστιμα με βάση τα τετραγωνικά των αυθαιρεσιών και τη θέση του ακινήτου, ανακοίνωσε χθες 7 Απριλίου, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα πρόστιμα διατήρησης και πράσινης χρήσης θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 15% επί της τιμής ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Έτσι 8 μήνες από την ημέρα της δημοσίευσης του νόμου, περισσότεροι από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς που έχουν αλλάξει χρήση, θα κληθούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τ.μ. ημιυπαίθριων έχουν κλείσει παρανόμως.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να εισπράξει πάνω από 2 δις ευρώ, τα οποία πρόκειται να τα διαθέσει αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος ελεύθερων χώρων στις περιφέρειες, όπου βρίσκονται οι χώροι που θα δηλωθούν.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να διατηρήσεις τους δηλούμενους αυθαίρετους χώρους για 40 χρόνια, αφού προκαταβάλει το πρόστιμο διατήρησης, «χωρίς να νομιμοποιείται το παράνομο κτίσμα», όπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι μετά την παρέλευση του οκταμήνου κατά το οποίο οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τις οικοδομικές αυθαιρεσίες τους και να υποστούν τις κυρώσεις «θα ακολουθήσουν εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από τον νόμο».

Το νομοσχέδιο εισάγει για πρώτη φορά την έννοια  «ταυτότητας κτιρίου», η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του, τα σχέδια και τους ελέγχους.

Η «ταυτότητα» για τα νέα κτίρια, θα δημιουργείται πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής από τους επιβλέποντες μηχανικούς.

Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται και για τα παλαιά κτίρια, μετά την έκδοση ειδικού προεδρικού διατάγματος το οποίο θα ρυθμίζει τη διαδικασία καταγραφής των κτιρίων.

Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, υπολογίζεται ότι σε διάστημα 5 ετών θα έχουν καταγραφεί όλα τα παλαιά κτίρια και θα έχουν ελεγχθεί οι παραβάσεις.

«Η “ταυτότητα των κτιρίων” οδηγεί σε αποτροπή και καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης και των αλλαγών χρήσης και σε παρακολούθηση της ασφάλειας των κτιρίων» επισήμανε η κυρία Μπιρμπίλη.

Η «ταυτότητα» θα τηρείται σε κάθε κτίριο και αντίγραφό της θα φυλάσσεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακόμα, εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη δημιουργία σώματος ελεγκτών μηχανικών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τη διαδικασία τήρησης της «ταυτότητας» του κτιρίου.

Επίσης, προβλέπεται η επαναφορά της ρύθμισης του Ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος διαφοροποιεί τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την πρώτη κατοικία από αυτά για τις δευτερεύουσες και παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και για τα υπόλοιπα κτίρια εκτός κατοικιών (π.χ. κτίρια για επαγγελματικές, παραγωγικές ή άλλες χρήσεις).

Επίσης, κατηγοριοποιεί τα πρόστιμα με βάση το συνολικό εμβαδόν των αυθαιρεσιών και τη βλάβη που έχει επέλθει στο περιβάλλον, δηλαδή αν το κτίριο βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.

Για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στη ρύθμιση της «καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης» προβλέπεται η καταβολή κατά τη μεταβίβαση πρόσθετης εισφοράς η οποία θα ισούται με τον φόρο μεταβίβασης ο οποίος θα έπρεπε να καταβληθεί για τα αυθαίρετα τετραγωνικά στην περίπτωση που ήταν νόμιμα.

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου, για το οποίο έχει γίνει χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης, θα υποχρεούται να καταβάλλει πρόσθετη εισφορά, που θα αντιστοιχεί στο τέλος ακίνητης περιουσίας για τα αυθαίρετα τετραγωνικά.

Χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες όσων ακινήτων βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της σημαντικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.