Σύμβαση CITES: αποτυχία για τη λήψη μέτρων κατά της εμπορίας σπάνιων ειδών

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Κατά τη διάσκεψη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση (CITES), στη Ντόχα του Κατάρ, οι προτάσεις που έγιναν για να απαγορευτεί το εμπόριο του ερυθρού τόνου και της πολικής αρκούδας, απορρίφθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η απογοήτευση από την αποτυχία για να ληφθούν μέτρα για την προστασία του τόνου είναι πολύ μεγάλη.

Από τις 120 χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση, μόνο 20 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της εμπορίας του.

Η Ιαπωνία, η οποία καταναλώνει το 80% του ερυθρού τόνου που αλιεύεται στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, πέτυχε να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν συζητηθούν οι επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η πληθυσμοί μειώνονται με καταστροφικό ρυθμό.

Ο Όλιβερ Νόους από την Greenpeace δήλωσε ότι «Πρόκειται για αυτογκόλ της Ιαπωνίας. Η αξιοθρήνητη αποτυχία των κυβερνήσεων στη CΙΤΕS να προστατέψουν τον κυανόπτερο τόνο του Ατλαντικού σημαίνει καταστροφή για το μέλλον του».

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο άγριων ζώων, καταψήφισε την πρόταση κάποιων Αφρικανικών χωρών να πουλήσουν τα αποθέματα ελεφαντόδοντου που διαθέτουν καθώς το εμπόριο ελεφαντόδοντου έχει απαγορευτεί από το 1989.

Η διαδικασία της CITES, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων για υιοθέτηση πρότασης, είναι ευάλωτη στην άσκηση πιέσεων από χώρες και βιομηχανίες που έχουν συμφέροντα στο εμπόριο ενός είδους.

Σχόλια