Το 12ο θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο στη Σαμοθράκη

1
30

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Με θέμα «η γεωργία στο μεταίχμιο», θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι στη Σαμοθράκη το 12ο θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο.

Το εν λόγω Πανεπιστήμιο, αποτελεί δημιούργημα του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) που εδώ και 12 χρόνια δίνει τις δικές του απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της γεωργίας, της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και τις αδυναμίες του αγροτικού χώρου.

Από τις 5 εως τις 23 Ιουλίου (Θέρμα, αίθουσα παλαιού δημοτικού σχολείου) και για τρεις εβδομάδες, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τετράωρα μαθήματα καθημερινά (10.00-14.00), απογευματινές διαλέξεις ανοικτές για το κοινό και επισκέψεις σε σημεία του νησιού με ειδικό ενδιαφέρον.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μία, δύο ή και τρεις από τις ενότητες που προσφέρονται.

Η διοργάνωση γίνεται υπό την εποπτεία του ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, www.dipe.gr) με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης (www.samothraki.gr). Υπεύθυνος προγράμματος είναι ο Δρ. περιβαλλοντολόγος -πρόεδρος του ΔΙΠΕ, Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

Με σύνθημα του πως η νέα γνώση (αυτήν που θεωρούμε ως βάση για ένα καλύτερο και βιώσιμο κόσμο) δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα μικρών και επανειλημμένων προσωπικών επαναστάσεων – που όμως συντελούνται σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει τη δημιουργική αντιπαράθεση και τη γόνιμη σύνθεση – το ΘΟΠ απευθύνεται σε εργαζόμενους στο χώρο της διοίκησης και των υπηρεσιών, νέους επιστήμονες και φοιτητές, επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους των «μίντια». Μετά τη Χάλκη, τη Καλαμάτα, τη Πάτμο, τη Κεφαλονιά, τη Σκύρο, τη Λήμνο, τη Σύρο, την Ίο, τη Θάσο, τη Κέα, την Ύδρα, φέτος το ραντεβού δίνεται στη Σαμοθράκη.

Αντικείμενο αποτελεί μια διαχρονική θεώρηση από τους ομηρικούς ως τους κλασσικούς χρόνους  κι από κει στη σύγχρονη εποχή με τα νέα αδιέξοδα και προβλήματα αλλά και τις αναδυόμενες λύσεις.

Τα θέματα αυτά τίθενται επί μελέτης σε ογδόντα ώρες μαθήματα υψηλού επιπέδου από εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και της επιστήμης, ενώ το αντίστοιχο βιβλίο θα κυκλοφορεί τον Ιούνιο από τα Ελληνικά Γράμματα και θα αποτελέσει το 12ο μιας μοναδικής σειράς.

Το ΔΙΠΕ από το 1998 προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα σε όσους θέλουν να συνδυάσουν τη σύγχρονη γνώση στην οικολογία και το περιβάλλον με την αναζήτηση νέων τόπων και νέων κοινωνικών συνευρέσεων, ενώ μέχρι σήμερα πάνω από 1300 άτομα έχουν συμμετάσχει στους κύκλους μαθημάτων και διαλέξεων, δείχνοντας έτσι την απήχηση του θεσμού αλλά και την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση σε τομείς που οι εξελίξεις είναι ταχύτατες.

Κλειδί αποτελεί η διεπιστημονικότητα. Μέσω της ζωντανής συνεύρεσης και επικοινωνίας ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα με ένα φάσμα «ειδικών», μελετητών και ερευνητών προερχόμενων από διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες επιστημονικές ηπείρους, επιτυγχάνεται η νέα γνώση.

Αποτελεί αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης επιστημών (η γεωγραφία, η βιολογία, η βοτανική, η κλιματολογία, η φυσική της ατμόσφαιρας, η χημεία και η γεωλογία, έρχονται να συναντήσουν, στον ίδιο χώρο και με κοινό αντικείμενο, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, την οικονομική επιστήμη, την ανθρωπογεωγραφία και την πολιτική).

Οι 70 περίπου ώρες του κάθε κύκλου «σπουδών» δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο της επαφής με το αντικείμενο της διδασκαλίας, αλλά και της υποβολής του αντικειμένου αυτού στη δοκιμασία του διαλόγου, της κριτικής, της αμφισβήτησης, ή της προβολής του στη σφαίρα μιας υποκειμενικής πραγματικότητας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.