ΥΠΕΚΑ: πόσιμο νερό για τους κατοίκους του Ασωπού

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει μετά το Πάσχα, την υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ, με μηδενικό κόστος για την πολιτεία, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού των κατοίκων της βεβαρυμένης περιοχής του Ασωπού ποταμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Τη σχετική δήλωση, έκανε η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργιας, Μ. Καραβασίλη, στο πλαίσιο ημερίδας «Αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών: η περίπτωση του Ασωπού», που διεξήχθη το Σάββατο 20 Μαρτίου στη Αθήνα.

Επίσης, η κ. Καραβασίλη επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» κονδύλι για τα έργα αποκατάστασης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του υδροφόρου ορίζοντα.

«Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει το έργο. Νερό υπάρχει και περνάει από την περιοχή. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες και να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και να τροφοδοτήσουμε την άρδευση με καθαρό νερό ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε σταδιακά τις γεωτρήσεις και, κυρίως, να δώσουμε καθαρό νερό».

«Ο Ασωπός αντιμετωπίστηκε ως οχετός και η πολιτεία ήταν απούσα», πρόσθεσε η ίδια.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1969, που όριζε τον Ασωπό ποταμό ως αποδέκτη λυμάτων, θα αντικατασταθεί με νέα, η οποία θέτει αυστηρά όρια για την όποια ουσία μπορεί να καταλήξει στον ποταμό.

Όσον αφορά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή, η κ. Καραβασίλη, ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το ενδεχόμενο σύσταση επιτροπής για τον έλεγχο των πορισμάτων προκαταρκτικής επιδημιολογικής έρευνας, που διενεργείται υπό την εποπτεία του δεύτερου, για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων.

«Στην επιτροπή επιθυμούμε να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και η τοπική κοινωνία, που αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά της και οι ιατρικοί σύλλογοι της περιοχής που έχουν εκφράσει αρκετά ερωτήματα», τόνισε η ίδια.

Σχόλια