Ευρωπαική Κόκκινη Λίστα: μπήκαν πεταλούδες, σκαθάρια και λιβελούλες

0
80

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στην Ευρωπαική Κόκκινη Λίστα περιλαμβάνονται πλέον οι πεταλούδες, τα σκαθάρια και οι λιβελούλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η μείωση του πληθυσμού των συγκεκριμένων ειδών, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ως συνέπεια της υποβάθμισης των φυσικών ενδιαιτημάτων.

Σύμφωνα με τις έρευνες που μελέτησαν 435 είδη πεταλούδων στην Ευρώπη, ο πληθυσμός ενός στα τρία παρουσιάζει μείωση, ενώ με εξαφάνιση απειλείται το 9%.

«Η κύρια απειλή είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων, συνήθως εξαιτίας αλλαγών στις γεωργικές πρακτικές, είτε λόγω εντατικοποίησης είτε λόγω εγκατάλειψης ή λόγω κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Άναμπελ Κάτλοντ, συντονίστρια της Ευρωπαικής Κόκκινης Λίστας στην Ντόχα του Κατάρ.

Από τα σκαθάρια (κολεόπτερα) διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εκείνα που τρέφονται με νεκρό ξύλο (ξυλοφάγα), λόγω της εντατικής υλοτομίας, η οποία έχει περιορίσει σημαντικά τη διαθέσιμη τροφή τους.

Από τα 46 τέτοια είδη εντόμων, το 11% απειλείται με εξαφάνιση στην Ευρώπη, ενώ το 7% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά τις λιβελούλες, το 11% των ειδών τους θεωρείται σχεδόν απειλούμενο στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ το 5% απειλείται με εξαφάνιση παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «τα ολοένα και πιο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, σε συνδυασμό με την εντατικότερη άντληση νερού για άρδευση και ύδρευση αποξηραίνουν τα υγρά ενδιαιτήματα της λιβελούλας».

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Γιάνεζ Πότοτσνικ επίσημανε ότι «όταν μια τέτοια Κόκκινη Λίστα σημαίνει συναγερμό, οι επιπτώσεις για το ίδιο μας το μέλλον γίνονται ξεκάθαρες. Πρόκειται για μια ανησυχητική μείωση».

Σχόλια