Ερυθρός τόνος: απορρίφθηκε η πρόταση απαγόρευσης του εμπορίου του

0
29

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τελικά, η Ιαπωνία κατάφερε να εμποδίσει την πρόταση που θα απαγόρευε το διεθνές εμπόριο του απειλούμενου και πανάκριβου ψαριού, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για κατάρρευση του πληθυσμού του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η εν λόγω πρόταση καταψηφίστηκε στη διεθνή διάσκεψη της Σύμβασης CITES (Σύμβαση γαι το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών), που πραγματοποιείται στο Κατάρ.

Μόνο οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Κένυα και το Μονακό στήριξαν την πρόταση άνευ όρων.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ήταν η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ερυθρού τόνου, η Αφρική, η Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραιβική.

Η ΕΕ αρχικά στήριξε την πρόταση αλλά στην πορεία υπαναχώρησε και κατέθεσε μια δεύτερη πρόταση που θα ανέβαλλε την απαγόρευση γαι το Μάιο του 2011. Και αυτή καταψηφίστηκε.

Λόγω της υπεραλίευσης, τα απόθέματα έχουν μειωθεί κατά 75% και οι λιγοστοί ερυθροί τόνοι που έχουν απομείνει, είναι συνήθως μικρότεροι σε μέγεθος.

Πριν απο μερικές δεκαετίες, ο ερυθρός τόνος ήταν πολυπληθές ψάρι στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο και ξεπερνούσε σε βάρος τα 680 κιλά.

Επίσης στη διάσκεψη της Σύμβασης CITES απορρίφθηκε η αμερικανική πρόταση για την απαγόρευση της εμπορίας γούνας από πολικές αρκούδες.

Ο Καναδάς, η Γροιλανδία και οι κοινότητες των αυτόχθονων εσκιμώων θεώρησαν ότι η απαγόρευση θα έπληττε τις οικονομίες τους.

Σχόλια