Η «σούπα καρχαρία» απειλή για το είδος

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η αυξημένη ζήτηση στην Ασία για τη σούπα από πτερύγια καρχαρία, απειλή να εξαφανίσει το εν λόγω είδος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Εκπρόσωπος, της οικολογικής οργάνωσης για την προστασία των ωκεανών Oceana, δήλωσε ότι 8 είδη καρχαρία απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της αυξημένης ζήτησης τους στο εμπόριο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν διατάξεις στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) που θα προστάτευαν τα 8 συγκεκριμένα είδη.

«Η ζήτηση της σούπας καρχαρία είναι τόσο αυξημένη, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός των καρχαριών και να μην προλαβαίνουν να αναπαραχθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι καρχαρίες θεωρούνται δευτερεύον αλίευμα καθώς εξυπηρετούν τις αναδυόμενες αγορές για το κρέας και τα πτερύγια τους, που χρησιμοποιούνται στις σούπες. Σε κράτη όπως η Κίνα, η σούπα με καρχαρία μέχρι στιγμής ήταν το αγαπημένο φαγητό της ελίτ κοινωνίας αλλά τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ζήτηση και από τις αστικές τάξεις.

Ορισμένα είδη καρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση θα χρειαστούν 400 χρόνια για να ανακτήσουν τις ισορροπίες τους, καθώς γίνονται σεξουαλικά ώριμοι σε ηλικία 20 ετών και ανατρέφουν συνήθως μόνο ένα απόγονο τη φορά.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια