Ελλιπή μέτρα για την αποκατάσταση λιμνών-ποταμών

0
65

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, θα παραδώσουν τα σχέδια τους για την προστασία των υδάτων, με στόχο μέχρι το 2015 να έχει επιτευχθεί η μέγιστη αποκατάσταση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας «Ημερησία».

Η Ελλάδα όμως τρέχει να καλύψει την καθυστέρηση μιας ολόκληρης πενταετίας.

Περίπου πριν 15 ημέρες προκηρύχθηκε η μελέτη για τα διαμερίσματα Ηπείρου-Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, με την ελπίδα να ακολουθήσουν μέχρι το καλοκαίρι οι μελέτες για τα υπόλοιπα 11 υδατικά διαμερίσματα.

Εκτιμάται ότι τα σχέδια δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Οι προοπτικές αποτυπώθηκαν πρόσφατα στην αρμόδια υποεπιτροπή υδάτων της Βουλής, από τον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Αν. Ανδρεαδάκη.

Ο κ. Ανδρεαδάκης ενημέρωσε για την εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και την κατάσταση που επικρατεί σε λίμνες και ποτάμια.

Όσο και αν γίνουν προσπάθειες είναι αδύνατο εντός της προσεχούς διετίας να καλυφθεί το προπαρασκευαστικό στάδιο. Ο κ. Ανδρεαδάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι θα δούμε το 2015 αυτά τα μέτρα να αποδίδουν εφόσον βέβαια υλοποιηθούν».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, υποστήριξε ότι όσον αφορά του βιομηχανικούς ρύπους «αν εξαιρέσουμε μεμονωμένες και πολύ βεβαρημένες περιοχές όπως ο Aσωπός ή η Mεσσαπία» η κατάσταση δεν είναι παρά πολύ ανησυχητική».

Η επιβάρυνση όμως τόσο των επιφανειακών όσο και των υπογείων υδάτων, από τους συμβατικούς ρύπους, για τους οποίους ευθύνονται οι αστικές και οι γεωργικές δραστηριότητες, είναι εκτεταμένη.

«Tο 40% των υπόγειων υδάτων ή τουλάχιστον από τα δείγματα που έχουν παρθεί έχουν σοβαρό πρόβλημα νιτρορύπανσης…»τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Επίσης, τόνισε πως η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί μόνο με αυστηρούς ελέγχους και εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών.

Τα στοιχεία που εστάλησαν στην ΕΕ, για 7 προστατευμένες περιοχές είναι απογοητευτικά. Τα μέτρα που φέρεται να ελήφθησαν δεν οδήγησαν σε βελτίωση της κατάστασης, αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώθηκε επιδείνωση.

Στις θεσμοθετημένες ως «ευαίσθητες» περιοχές εξετάζεται -κατόπιν απαίτησης και της Kομισιόν- να ενταχθούν και οι λίμνες Bεγορίτιδα, Δοϊράνη, Kαστοριάς, Παμβώτιδα κ.λπ., μετά τη λίμνη του Mαραθώνα και του Mόρνου.

Oι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκαναν τους δικούς τους ελέγχους, ζητούν το διπλασιασμό των ευαίσθητων για «ευτροφισμό» λιμνών.

Σχεδόν τα μισά ποτάμια της χώρας βρίσκονται σε κίνδυνο, με τον Έβρο, τον Πηνειό και τον Αξιό να είναι ιδιαίτερα επιβαρημένα και να απαιτείται την λήψη δραστικών μέτρων.

Επίσης ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι σημαντικός παράγοντας στην προστασία των υδάτων, είναι η κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών.

Σχόλια