Δήμος Αθηναίων: παρουσίαση δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στις στοχευμένες δράσεις του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Έκθεσης Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα, για τα έτη 2000 – 2009.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα σε  σχέση με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ αναφορικά με την επίτευξη μίας πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο κ. Κακλαμάνη, μίλησε για τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από τον Δήμο Αθηναίων, και, μεταξύ άλλων αφορούν:

-Τον βιοκλιματικό σχεδιασμό 12 δημοτικών κτηρίων καθώς και των σχολικών αυλών.

-Την εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με αντικατάσταση λαμπτήρων, την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου αλλά και τη μείωση των δημοτικών τελών σε δημότες, οι οποίοι παρουσιάζουν μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων με περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης σε όλα τα υλικά: συσκευασίες, λαμπτήρες, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, οχήματα, έλαια, φυτικά υπολείμματα και στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας. Την αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού από 20 tn σε 250tn ημερησίως από 10.000 σημεία ανακύκλωσης.

-Την προώθηση της οικολογικής οδήγησης, της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και τη χρήση οχημάτων φυσικού αερίου και ηλεκτροκίνητων.

-Την θέσπιση της Χάρτας Πρασίνου. Ο Δήμος Αθηναίων φύτεψε 7.782 νέα δέντρα και 79.807 θάμνους, δημιούργησε 24 νέους χώρους πρασίνου σε ολόκληρη την πόλη, ενώ ανάπλασε 14 υπάρχοντες χώρους. Αγόρασε 132 στρέμματα, τα απαλλοτρίωσε και θα τα αναπλάσει σε νέους χώρους πρασίνου.

Στην πόλη της Αθήνας αναφέρθηκε ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Παγκοσμιοποίησης του ΟΟΣΑ Brendan Gillespie, σημειώνοντας  ότι ελπίζει και οι υπόλοιπες χώρες να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχόλια