Ολοκληρώθηκε η ημερίδα «ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ» και ΣΕΒΙΑΝ για ανακύκλωση και ενέργεια

0
30

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα «Ανακύκλωση και Ενεργειακή Αξιοποίηση: Βιώσιμες προοπτικές για την Ανάπτυξη» που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ενεργειακών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) και το FORUM «ΑγοραΙδεών».

Την ημερίδα χαιρέτησαν η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο βουλευτής και υπεύθυνος Περιβάλλοντος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός ανέφερε ότι: «Το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως. Ως εκ τούτο η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ έχουν εντάξειστις προτεραιότητες τους την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων».

Η υπουργός ανέφερε ακόμα ότι: «το κυριότερο πρόβλημα είναι η απουσία ενόςολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στα απόβλητα για τη λύση του οποίου το υπουργείο θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες: μείωση αποβλήτων, βελτίωση της ανακύκλωσης, εκτροπή του οργανικού κλάσματος των αποβλήτων και ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα».

Τέλος ανέδειξε «την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την δέσμευσή της κυβέρνησης για επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού για την διαχείριση
αποβλήτων λαμβάνοντας υπόψη τις νεότερες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας πλαίσιο 98/2008)».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της πράσινης επιχειρηματικότητας και τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταθεί δίπλα στο υπουργείο και στις δράσεις του.

Από την πλευρά των διοργανωτών την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ κ. Θανάσης Κατρής, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς ίδρυσης του Συνδέσμου όπως και στις ανάγκες που ανακύπτουν σχετικά με την επεξεργασία Βιομηχανικών Αποβλήτων. Στην ημερίδα παρευρέθησαν παράγοντες από την πολιτειακή ηγεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην ημερίδα εθίγησαν θέματα που αφορούν την ανακύκλωση των Αστικών Απορριμμάτων και της Ενεργειακής Αξιοποίησης των Αποβλήτων. Λόγω του χαρακτήρα του ΣΕΒΙΑΝ, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην διαχείριση Βιομηχανικών Αποβλήτων, σε συνδυασμό με την διεθνή εμπειρία από ήδη εφαρμοσμένα και επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού.

Η ημερίδα διαρθρώθηκε υπό την μορφή παρουσιάσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων. Οι εισηγήσεις πλαισιώθηκαν από πάνελ στα οποία οι παραβρισκόμενοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους και ανέλυσαν τα δεδομένα των παρουσιάσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που ακολούθησε, με τις ερωτήσεις του κοινού και τις απαντήσεις των εισηγητών.

Τα συμπεράσματα ανοίγουν ένα νέο κύκλο συζητήσεων για την παρουσία και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της διαχείρισης αποβλήτων, πάντα σε συνδυασμό και μορφές σύμπραξης με το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων στην ημερίδα μίλησε ο Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, ο Κωστής Χατζηδάκης τομεάρχης ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, ο Βαγγέλης Τερζής, Σύμβουλος υπουργού στο ΥΠΕΚΑ, ο Νίκος Μαντζούφας, ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και ο Αντώνης Μαυρόπουλος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Σχόλια