Σχέδιο διάσωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις ακτές του Λιβυκού στη νότια Κρήτη, που καταστρέφεται από την κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση, μπορεί να γίνει με την πόντιση τεχνητών υφάλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Το σχέδιο διάσωσης αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή οι νομάρχες Ηρακλείου και Ρεθύμνου σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.

Οι δύο νομάρχες καθώς και οι αρμόδιοι φορείς, πραγματοποίησαν συνάντηση στο Ηράκλειο, όπου και αποφασίστηκε η εφαρμογή του σχεδίου να γίνει στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Μεσσαράς.

Ο διευθυντής ερευνών, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Ντούνας, παρουσίασε στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει και τόνισε ότι ήδη υπάρχει σημαντική μείωση στα αλιεύματα, η οποία ξεπερνά το 30%, στον κόλπο της Μεσσαράς, εξαιτίας της υπεραλίευσης από μηχανότρατες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι παρατηρείται μείωση της παραγωγικότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Οι νομάρχες Ηρακλείου και Ρεθύμνου, Ευαγγελία Σχοιναράκη και Γιώργος Παπαδάκης, τόνισαν ότι «Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Πρόκειται για έναν σπάνιο τόπο αναπαραγωγής όλων των θαλάσσιων οργανισμών και της Καρέτα – Καρέτα».

Ο κ. Ντούνας πρότεινε για την προστασία του κόλπου, την εγκατάσταση δύο ζωνών από 4,500 και 5,500 χιλιομέτρων από τεχνητούς υφάλους.

Οι τεχνητοί ύφαλοι θα προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον από τις μηχανότρατες και παράλληλα θα ενισχύσουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Σχόλια