Διεθνές Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας προτείνει ο Σαρκοζί

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογάι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξήγγειλε την ίδρυση ενός διεθνούς ινστιτούτου πυρηνικής ενέργειας, το οποίο θα συγκεντρώνει τους καλύτερους Γάλλους επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σε ομιλία του στα εγκαίνια συνεδρίου για την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Σαρκοζί είπε ότι «αποφάσισα να ανεβάσω ταχύτητα, δημιουργώντας διεθνές ινστιτούτο πυρηνικής ενέργειας, που θα στεγάζει διεθνή σχολή πυρηνικής ενέργειας.

Η εν λόγω σχολή θα συγκεντρώνει τους καλύτερους επιστήμονες. Ανάλογα κέντρα θα δημιουργηθούν με τη βοήθεια της Γαλλίας στο Πανεπιστήμιο της Γκουαντόνγκ στην Κίνα, αλλά και στο Αμμάν της Ιορδανίας».

Η εν λόγω πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί, έχει ως στόχο την προσφορά τεχνογνωσίας σε αναπτυσσόμενα κράτη, ώστε να καταφέρουν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ικανότητα.

Η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο.

Το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, προέρχεται από το δίκτυο 58 πυρηνικών εργοστασίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «Η άρνηση διεθνών οργανισμών να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο».

Το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων «Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια» καταδίκασε την εν λόγω πρωτοβουλία.

Η οργάνωση εξασφάλισε εμπιστευτικά έγγραφα της εταιρείας ηλεκτρισμού EDF, χαρακτήρισε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς EPR, «ατύχημα τύπου Τσερνόμπιλ εν αναμονή».

Σχόλια