Πυρηνική μονάδα για την παραγωγή ενέργειας στην Τουρκία

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Συμφωνία για τη δημιουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων στη βόρεια Τουρκία υπέγραψαν οι κρατικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας και της Νοτίου Κορέας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ειδικότερα, η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής Elektrik Uretim (EUAS) και της Νοτιοκορεάτικης Kepco για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Νοτίου Κορέας, η κατασκευή της πυρηνικής μονάδας θα ξεκινήσει σύντομα ωστόσο η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να ληφθούν από κοινού όλα τα απαραίτητα προπαρασκευαστικά μέτρα ώστε να γίνει εφικτή η σύναψη της τελικής συμφωνίας που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις.

Με τις πυρηνικές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος η Τουρκία φιλοδοξεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την ενεργειακή της εξάρτηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα σχετικά με την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας που θα επιτρέψει σε ρωσικές εταιρείες να κατασκευάσουν ξεχωριστές εγκαταστάσεις στο Mersin.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Τουρκία είχε επιχειρήσει τέσσερις φορές να κατασκευάσει πυρηνικές μονάδες όμως τα σχέδια ματαιώθηκαν λόγω του υψηλού κόστους και της ανησυχίας για περιβαλλοντικές ζημιές.

Πηγή i-live

Σχόλια