Λίμνη Κορώνεια: μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των παράνομων γεωτρήσεων και την εξοικονόμηση νερού από την άρδευση, είναι πιθανότατα τα επόμενα βήματα για την προστασία και την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χθες 10 Μαρτίου, παρουσία της υπουργού Κ. Μπατζελή, της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, της ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λιώνη, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως αναφέρει  ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή δράση με ένα στοχευμένο «πακέτο» παρεμβάσεων, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός και η χρήση παράνομων γεωτρήσεων.

Επίσης, έγινε αναφορά στο ρόλο των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού, μέσω γεωτρήσεων για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, περίπου 70,000 στρέμματα.

Ακόμα εξετάστηκαν:

-η σύνδεση της Ενιαίας Ενίσχυσης με το πιστοποιητικό πολλαπλής συμμόρφωσης που θα κατατίθεται στην αίτηση ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) των παραγωγών,

-η εκτέλεση αγροπεριβαλλοντικών έργων στην περιοχή της Κορώνειας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού σε ορισμένες ζώνες κατά 25%,

-η σύνταξη μελέτης για την επιμόλυνση των τροφίμων από το υφιστάμενο καθεστώς άρδευσης όπως αυτή εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ασωπού ποταμού.

Τέλος, αποφασίσθηκε να συγκληθεί νέα σύσκεψη τις επόμενες ημέρες, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Σχόλια