Θεσσαλονίκη: «μικροί ερευνητές» δίνουν λύσεις για το περιβάλλον

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Περίπου 300 μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο 11ο Ετήσιο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή» την προηγούμενη βδομάδα, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Παιδιά και έφηβοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στη Θεσσαλονίκη, ερευνούν, μελετούν και προτείνουν ιδέες και λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες αλλά και τους αρμόδιους φορείς.

Το «παρών» έδωσαν μαθητές από ένα δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, εννέα γυμνάσια, τρία λύκεια και ένα ΙΕΚ της πόλης.

«Τα παιδιά έχουν σημαντικές ιδέες, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν την αρχή για λύσεις που εμείς οι μεγάλοι δεν έχουμε φανταστεί», σχολίασε η πρόεδρος της οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή», Κάρλα Μπάερ Μανωλοπούλου.

«Οι ανησυχίες των παιδιών για το περιβάλλον είναι δικαιολογημένες, καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε η ίδια.

Οι μαθητές μέσω των εισηγήσεων τους (φέτος το θέμα ήταν η βιοποικιλότητα), απεύθυναν δριμύ κατηγορώ προς τους φορείς της Πολιτείας, αλλά και προς τους πολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι ευθύνονται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο μαθητής του Αρσάκειου Γυμνασίου, Θεόδωρος Κουρουτζίδης, δήλωσε ότι «Μου αρέσει να ασχολούμαι με περιβαλλοντικά ζητήματα. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ευαισθητοποιημένο, όμως κάτι ανάλογο δε συμβαίνει και με τους γύρω μου. Λίγοι συνομήλικοί μου δείχνουν ενδιαφέρον για τη ρύπανση και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, παρότι οι καθηγητές μας παρακινούν και μας δίνουν ερεθίσματα».

Ένας μαθητής του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έδειξε σε φωτογραφία νεκρά πτηνά στο Δέλτα του Αξιού, τα οποία ήταν θύματα λαθροθήρων.

«Σε εκδρομή που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε πως το Δέλτα του Αξιού είναι μια τεράστια χωματερή, ένα βασίλειο λαθροθηρίας», τόνισε ο ίδιος.

Παρουσιάστηκε βίντεο που γύρισαν οι μαθητές από τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με θέμα την «άφαντη» πλέον λίμνη Κορώνεια.

«Για σκέψου, κάποτε εδώ έδεναν τις βάρκες τους οι ψαράδες. Πλέον δεν υπάρχει σταγόνα νερό» επισήμανε ένας μαθητής της στ” δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη .

«Κάποτε εδώ υπήρχε ένας ολόκληρος βιότοπος, ένα ζωντανό οικοσύστημα. Τώρα, βλέπουμε ξερό έδαφος και νεκρά πουλιά», τόνισε χαρακτηριστικά μια μαθήτρια δημοτικού σχολείου για το οικολογικό έγκλημα που έχει επιτελεστεί στη λίμνη Κορώνεια.

Οι μαθητές  από το 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, φέτος ασχολήθηκαν με τη λίμνη Κερκίνη.

«Τα προβλήματα της λίμνης είναι γνωστά σε όλους. Η Πολιτεία δε βοηθά όσο θα έπρεπε και ελπίζουμε με εκδηλώσεις όπως η σημερινή να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να προχωρήσουν σε άμεσα και δραστικά μέτρα», υπογράμμισε η μαθήτρια Άννα Τεζαψίδου.

Σχόλια