Αρχιπέλαγος: βρέθηκε μαχαιρωμένο δελφίνι στη Σάμο

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Νεαρό ζωνοδέλφινο βρέθηκε μαχαιρωμένο κάτω από το μάτι, την Κυριακή 7 Μαρτίου, με πολλαπλές εκδορές, στο Βαθύ Σάμου, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος.

Το λιμεναρχείο Σάμου επικοινώνησε με το Ινστιτούτο του Αρχιπελάγους και μας ενημέρωσε για το συμβάν.

Λίγο αργότερα εθελοντές του παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους στη Σάμο, έσπευσαν στο σημείο όπου και πραγματοποίησαν νεκροψία.

Πέρα από τα εμφανή τραύματα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το στομάχι του νεαρού δελφινιού ήταν άδειο και πιθανολογείται πως το δελφίνι μάλλον μπλέχτηκε σε δίχτυα κατά την αναζήτηση της τροφής του.

Νεκρή φώκια στη Κω

Περιστατικό εκβρασμού συνέβη και την Παρασκευή στην παραλία Μαστιχάρι της Κω, όπου βρέθηκε νεκρή φώκια.

Τα αίτια θανάτου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, λόγω της άμεσης ταφής του ζώου από υπαλλήλους του Δήμου Ηρακλειδών και έπειτα από ειδοποίηση του Λιμεναρχείου.

Αν και εθελοντές του νησιού κινητοποιήθηκαν άμεσα έπειτα από επικοινωνία με το Αρχιπέλαγος για τη λήψη δειγμάτων και τη ταφή του ζώου σε ειδικό χώρο, δυστυχώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός.

Πλέον γίνονται προσπάθειες για την εκταφή της φώκιας και συλλογή δειγμάτων.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Μεσογειακή Φώκια είναι από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη θηλαστικού στον κόσμο και με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, από τον παγκοσμίως εναπομείναν πληθυσμό 450 ατόμων, περίπου οι 250 επιβιώνουν στις θάλασσες της Ελλάδας και τις Τουρκίας.

Το Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών.

Διατηρεί ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και στη Σάμο.

Πηγή: Αρχιπέλαγος

Σχόλια