Βιοκαύσιμα: μήνυση κατά της ΕΕ για απόκρυψη στοιχείων

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μήνυση από τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα βιοκαύσιμα, αλλά και την αύξηση του κόστους των τροφίμων που θα επιφέρει η εκτεταμένη παραγωγή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τη μήνυση κατέθεσαν τη Δευτέρα οι οργανώσεις ClientEarth, Transport & Environment, European Environmental Bureau και BirdLife International και αφορά παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας.

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο το στόχο της ΕΕ για αντικατάσταση του 10% των συμβατικών καυσίμων για αυτοκίνητα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ των οποίων και βιοκαύσιμα, μέχρι το 2020.

Σημειώνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τα βιοκαύσιμα, με επενδύσεις που φτάνουν τα 5 δις, ευρώ και σχέδια για εμπορικές συνέργιες με τη Βραζιλία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, οι οποίες θα εξαγάγουν την πρώτη ύλη.

Μεταξύ των κατηγοριών ενάντια στη χρήση των βιοκαυσίμων, είναι η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και η επιδείνωση της πείνας στις φτωχές χώρες του κόσμου, ενώ σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται η αυξημένη ζήτηση για εκμεταλλεύσιμα εδάφη να οδηγήσει στην καταστροφή τροπικών δασών και βιοτόπων, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα στην ισορροπία του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Υπό αμφισβήτηση βρίσκεται και η συμβολή των βιοκαυσίμων στη μείωση των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα, καθώς η καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων για την παραγωγή τους θα αντισταθμίσει τα όποια οφέλη.

Σχόλια