Αρκτούρος: πουλούσε δέρμα αρκούδας μέσω αγγελίας!

0
36

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Δέρμα αρκούδας εντοπίστηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος και κατασχέθηκε από τη Δασική Υπηρεσία Χαλκίδας στη Χαλκίδα.

Την αγγελία εντόπισε υποστηρίκτρια του Αρκτούρου. Σε τηλεφώνημα που ακολούθησε, η ιδιοκτήτρια του δέρματος ισχυρίστηκε ότι η αρκούδα φονεύτηκε πρόσφατα από συγγενικά της πρόσωπα στη Φλώρινα και λόγω οικονομικών προβλημάτων πωλείται «το τομάρι» έναντι 1500 €.

Ο Αρκτούρος κατήγγειλε το περιστατικό στη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΚΑ και στη Δασική Υπηρεσία Χαλκίδας, οι οποίοι μετά από σχετική έρευνα, προέβησαν σε κατάσχεση του δέρματος, παρουσία εισαγγελέα.

Η νεαρή ιδιοκτήτρια συνελήφθη προσωρινά και μετά από σχετική ανάκριση αφέθηκε ελεύθερη.

Στην ανάκριση ισχυρίστηκε ότι αγόρασε το δέρμα πριν από 13 χρόνια και από πλανόδιο πωλητή στην περιοχή της Φλώρινας, χωρίς να γνωρίζει ότι η πράξη της ήταν παράνομη.

Ο Αρκτούρος έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές γενετικό υλικό του άτυχου ζώου, ώστε να ερευνηθεί ο χρόνος θανάτου του ζώου, καθώς και να συγκριθεί το γενετικό υλικό με γενετικά δεδομένα που τηρούνται στη βάση δεδομένων του Αρκτούρου και αποτελούν το «Εθνικό Μητρώο Αρκούδας».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο φόνος, η εκμετάλλευση και η δημόσια έκθεση αρκούδας απαγορεύεται στη χώρα μας και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο από το 1969.

Επίσης η αγοραπωλησία ειδών που τελούν υπό καθεστώς προστασίας είναι παράνομη και ενώπιον της Διεθνούς Σύμβασης CITES που έχει υπογραφεί και από την Ελλάδα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και τμημάτων τους.

Πηγή: Αρκτούρος

Σχόλια