Το βρετανικό εμπόριο καταστρέφει το κλίμα!

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση της Βρετανίας για εισαγόμενα αγαθά αποδίδεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εκπομπών του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, περίπου 253 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται πάνω από άλλες ηπείρους κάθε χρόνο για την παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για τη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι το μέσο ενεργειακό αποτύπωμα του Βρετανού φτάνει τους 9,7 τόνους, χωρίς να συμπεριλάβουμε τις εκπομπές από την παραγωγή αγαθών.

Συγκριτικά με τη Βρετανία, μόνο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν υψηλότερες εκπομπές που οφείλονται σε εισαγωγές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών απελευθερώνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ειδικά στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία.

Η έρευνα καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της «ευθύνης» για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται όταν παράγονται προϊόντα για ξένες αγορές.

Με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο, υπεύθυνη για τις εκπομπές είναι η χώρα στην οποία παράγονται και απελευθερώνονται τα αέρια του θερμοκηπίου.

Η Κίνα ωστόσο αρνείται πεισματικά να αναλάβει την ευθύνη για τις εκπομπές που συνδέονται με την παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή Guardian

Σχόλια