ΣτΕ: «φρένο» στην υπερβολική δόμηση

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε να βάλει «φρένο» στην υπερβολική δόμηση του περιβάλλοντος χώρου στο διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα «Αλευρόμυλοι Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Το ανώτατο δικαστήριο απέκρουσε κάθε προοπτική για να ανεγερθούν κτίρια με συντελεστή 4,2, κρίνοντας παράνομες διάφορες πράξεις της πολιτείας και υπογραμμίζοντας ότι ο ανώτατος συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 2,4 σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από το 1979.

Το Ε΄ τμήμα ΣτΕ, έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων και των οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης και ακύρωσε αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, που το 2006 ενέκρινε τη χωροθέτηση 6 νέων οικοδομικών μονάδων στον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος.

Επίσης ακύρωσε την οικοδομική άδεια για κατασκευή υπόγειου γκαράζ 400 θέσεων στον εν λόγω χώρο.

Στις προσφυγές των κατοίκων και των οικολογικών οργανώσεων, τονιζόταν ότι με τις συγκεκριμένες πράξεις ανατρέπεται η ιστορική αξία του μνημείου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Επίσης, επισημαίνονταν ότι θα επέλθει συγκοινωνιακός φόρτος και θα καταστραφεί ο χώρος που είναι διάσπαρτος με δέντρα.

Σχόλια