WWF: αισιόδοξα μηνύματα για την προστασία των δασών

0
352

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των δασικών πυρκαγιών, διακυβεύεται συνεχώς από μία σειρά παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας, το οποίο σταθερά αναδεικνύεται υποδεέστερο τόσο των αναγκών περιβαλλοντικής προστασίας όσο και των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας.

Πέρα από τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική δημόσια διοίκηση, όπως  απαξίωση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ελλιπής εφαρμογή της νομοθεσίας, έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας, τα οποία στο ζήτημα της δασοπροστασίας είναι σε μεγαλύτερο βαθμό, εντοπίζονται και μια σειρά από ειδικότερα ζητήματα όπως:

Το ευρύτερο δόγμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών (έμφαση στην καταστολή αντί της πρόληψης και της διαχείρισής τους, η έμφαση στην εναέρια και μηχανοκίνητη πυρόσβεση αντί της διαχείρισης της βλάστησης), η ελλιπής εκπαίδευση και αποξένωση από τον φυσικό χώρο του αρμόδιου προσωπικού, η μη-αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού και η μειωμένη εγρήγορση των πολιτών.

Όλα τα παραπάνω, τα οποία έχει πολλάκις αναδείξει το WWF Ελλάς μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις και υπομνήματα προς την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες της, παρουσιάστηκαν  γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ «Το Τρίγωνο της Φωτιάς».

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΣΚΑΪ, ΑΝΕΜΟΝ και WWF Ελλάς σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά, προβλήθηκε σε ανοικτή εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με την συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων και υπηρεσιών, επιστημόνων, εθελοντών, αλλά και πολλών πολιτών.

Την προβολή ακολούθησε ανοικτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας και ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κ. Σοφίας Παπαϊωάννου.

Κατά τη συζήτηση, οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει στο θέμα των δασικών πυρκαγιών και ανακοίνωσαν τα πρώτα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Στα εν λόγω μέτρα, συμπεριλαμβάνονται σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας και τον αυστηρότερο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, καθώς και την ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών και της αξιοποίησης του εθελοντισμού.

Επ’ αυτών, ο κ. Σπύρος Βούγιας τόνισε: «Το θέμα της προστασίας των δασών, της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας από την πυρκαγιά, αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα ασφάλειας για τη χώρα μας. Αλλάζουμε φιλοσοφία και στάση ζωής απέναντι στο πρόβλημα και στο φυσικό περιβάλλον συνολικά. Λειτουργούμε προληπτικά, εκσυγχρονίζουμε τα μέσα μας, εκπαιδεύουμε το προσωπικό και τους εθελοντές».

Από την πλευρά της, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε: «Το ΥΠΕΚΑ θα εγκαινιάσει πιλοτικά ένα πολυθεματικό πρόγραμμα που αφορά στο σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία των δασών με τη συμμετοχή και συμβολή οργανωμένων ομάδων εθελοντών και μεμονωμένων πολιτών. Άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης δασικής υπηρεσίας που να μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας μας με πρώτο βήμα την αποτελεσματική ενσωμάτωση της δασικής υπηρεσίας στο φυσικό της σπίτι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Από μέρους του WWF Ελλάς, ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας επεσήμανε: «Τόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσο και αυτή κάθε αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργών, αποτελούν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον της δασοπροστασίας στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι αποτελούν μονάχα ένα πρώτο βήμα σε έναν ιδιαίτερα μακρύ δρόμο. Η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί μακροπρόθεσμα από τη διάθεση και δυνατότητα των συναρμόδιων υπουργείων να αναστήσουν τη δασική υπηρεσία και τη δασική διαχείριση, να αναβαθμίσουν το Πυροσβεστικό Σώμα, να μεταφέρουν την έμφαση από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψη και τη διαχείριση, να ελέγξουν και να συντονίσουν τους πόρους και τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα και να κάνουν ουσιαστικά ανοίγματα στην κοινωνία και τον εθελοντισμό».

Πηγή: WWF

Σχόλια