Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών από το ΑΠΘ

1
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στο προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, τοποθετήθηκαν δύο κοντέινερ για τη συγκέντρωση ηλεκτρικών συσκευών για ανακύκλωση, μια πρωτοβουλία που έχει καθιερωθεί από την κοσμητεία και πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι πολίτες θα μπορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, να ανακυκλώνουν παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές, καθώς και αδρανή υλικά.

Η εν λόγω δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αδειοδοτημένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Συσκευών του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο συγκεντρώνει τα υλικά προς ανακύκλωση και τα προωθεί στα οχτώ εργοστάσια επεξεργασίας, που βρίσκονται ανά την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, το προηγούμενο τρίμηνο συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο περίπου 4,5 τόνοι άχρηστων συσκευών.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, κ. Αλέξανδρο Λουκάκο, σε διάστημα 2-3 χρόνων λειτουργίας του, έχουν ανακυκλωθεί 8 εκατομμύρια συσκευές (150,000 τόνοι), ξεπερνώντας κατά πολύ τον εθνικό στόχο των 44,000 τόνων ετησίως.

Από την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων συσκευών, έχουν ανακτηθεί υλικά, όπως σίδηρος, πλαστικά και πλακέτες, σε ποσοστό 85%, τα οποία έχουν προωθηθεί στις βιομηχανίες ως δευτερογενείς πρώτες ύλες.

Το Εθνικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, έχει τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης κάθε είδους σε 7,300 σημεία σε όλη τη χώρα.

Σε εργοστάσιο επεξεργασίας που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, γίνεται ειδική επεξεργασία επικίνδυνων ουσιών που βρίσκονται στις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, για την προστασία του περιβάλλοντος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.