ΥΠΕΚΑ: πρόταση για τους βιολογικούς καθαρισμούς της Αν. Αττικής

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Περιβάλλον.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει νέα πρόταση για τους βιολογικούς καθαρισμούς της Ανατολικής Αττικής, μέσα στο 2010, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στο χρόνο και να ξεκινήσουν οι εργασίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται το 2014.

Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την έλλειψη εγκαταστάσεων επεξεργασίας σε οικισμούς, με πληθυσμό μεταξύ 2,000 και 15,000 κατοίκων.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβληθεί υψηλό πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα συναντηθεί με το νέο επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και το θέμα των βιολογικών καθαρισμών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο «οδικό χάρτη» που θα εγγυάται την υλοποίηση των βιολογικών καθαρισμών.

Οι πέντε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είναι το Μαρκόπουλο, το Κορωπί, η Ραφήνα, η Αρτέμιδα και η Νέα Μάκρη.

Οι διαδικασίες στις δύο πρώτες περιοχές προχωρούν και τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Προβλήματα όμως υπάρχουν για το έργο βιολογικού καθαρισμού της Ραφήνας.

Ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, δήλωσε ότι οι προτάσεις του υπουργείου θα στηριχθούν στον σχεδιασμό του 2004 (ο οποίος ουσιαστικά ακυρώθηκε εξαιτίας των πολλών αντιδράσεων), με σημαντικές όμως τροποποιήσεις, ώστε κατά το δυνατόν να ενσωματωθούν οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών.

Όσον αφορά το θέμα χρηματοδότησης, δεν υπάρχει πρόβλημα αφού έχει διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ ποσό άνω του 1 δις ευρώ για τα έργα και τις δράσεις προστασίας των υδάτων. Επίσης υπάρχουν και τα κονδύλια των περιφερειακών προγραμμάτων (ΠΕΠ Αττικής).

Σχόλια