Βιοκαύσιμα: η ΕΕ ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το βιοντίζελ και τα άλλα «πράσινα καύσιμα», που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα τροπικά δάση, σύμφωνα με επίσημη αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναφορά προειδοποιεί επίσης ότι οι ευρωπαϊκή πολιτική για τα βιοκαύσιμα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις αγορές αγροτικών προϊόντων.

Εκτός αυτού, στο κείμενο τονίζεται ότι η στήριξη της παραγωγής βιοκαυσίμων δημιουργεί την ανάγκη για νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ειδικά στη Λατινική Αμερική και την Ασία, ενώ ενέχει τον κίνδυνο σημαντικών περιβαλλοντικών καταστροφών.

Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί, ωστόσο για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν να ανησυχούν πραγματικά για το θέμα.

«Η Κομισιόν φαίνεται να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την αλλαγή της χρήσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων», τόνισε σε δηλώσεις του η Guenther Oettinger, επίτροπος αρμόδια για την Ενέργεια.

Στο μεταξύ, οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής βιοαιθανόλης ήδη έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα, απορρίπτοντας τις εκθέσεις που υποστηρίζουν ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το θέμα φαίνεται να έχει διχάσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς το 2008 η ΕΕ αποφάσισε την αντικατάσταση του 10% των καυσίμων με βιοκαύσιμα, ενισχύοντας τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η εντατικοποίηση της παραγωγής βιοκαυσίμων είναι η αποψίλωση δασών για την εξεύρεση νέων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη Λατινική Αμερική και στον Αμαζόνιο.

Εκτός αυτού, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιοκαυσίμων οδηγεί στην αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Πηγή Reuters

Σχόλια