Η Τίνα Μπιρμπίλη για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Δύο συμφωνίες πρόκειται να υπογραφούν σήμερα 4 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, για την προώθηση ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Πρόκειται για τη Συμφωνία Μετόχων της εταιρείας Asset Company και τη Συμφωνία για το Σχέδιο Ανάπτυξης του αγωγού.

Η εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, θα έχει ως έδρα τη Σόφια και θα συμμετέχουν η βουλγαρική B.E.H (Bulgarian Energy Holdings) και η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία IGI/ ΠΟΣΕΙΔΩΝ που ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ (50%) και η ιταλική Edison (50%).

Ο αγωγός θα έχει μήκος 170 χλμ. και θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου μέσω Ελλάδας προς Βουλγαρία, είτε από τον ελληνο-τουρκικό αγωγό, είτε Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, μέσω του εθνικού συστήματος.

Εφόσον υλοποιηθούν οι αναγκαίες διασυνδέσεις, θα μπορεί να διοχετευθεί αέριο στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία.

«Οι διασυνδέσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την εισαγωγή ποσοτήτων αραβικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη διαφοροποιώντας ουσιαστικά τις εισαγωγές της περιοχής», σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση Εμπορικής Εταιρείας, η οποία θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης, με συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της B.E.H με 35% η κάθε μία, και της ιταλικής Edison με 30% και η έδρα της θα είναι στην Αθήνα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα συναντηθεί με τον Ιταλό Υφυπουργό Ενέργειας, Stefano Saglia, τον Βούλγαρο Υπουργό Ενέργειας, Traiko Traikhov και τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Nobuo Tanaka.

Σχόλια