Αρκτικός Ωκεανός: έρευνα για την οξείδωση των υδάτων του

0
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Δυο ομάδες επιστημόνων πρόκειται να διεξάγουν έρευνα για την οξείδωση των υδάτων του Αρκτικού Ωκεανού, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Η μια ομάδα αποτελείται από Βρετανούς ερευνητές, ενώ η δεύτερη από διεθνείς επιστήμονες, όπου κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα εξετάσουν το φαινόμενο της οξείδωσης των ωκεανών.

Συγκεκριμένα, θα συλλέξουν δείγματα νερού, σε διάφορα σημεία, σκάβοντας μέσα στο πάγο, για να μελετήσουν την οξείδωση των υδάτων του Αρκτικού Ωκεανού.

Η δεύτερη ομάδα θα μείνει σε μια βάση στο νησί Ellef Ringnes, όπου και θα συλλέξουν δείγματα από τα παγωμένα ύδατα για να κάνουν μετρήσεις.

Ο Βρετανός ερευνητής Pen Hadow, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες που να εξηγούν, γιατί τα παγωμένα νερά απορροφούν σε μεγαλύτερο βαθμό διοξείδιο του άνθρακα, από ότι τα ζεστά νερά και αυτός είναι ο λόγος που η Αρκτική πλήττεται περισσότερο από τις τροπικές περιοχές.

Οι ωκεανοί απορροφούν το  ένα τρίτο του CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Γενικότερα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, για να σταματήσει η καταστροφή των ωκεανών.

Η οξείδωση των ωκεανών αποτελεί μεγάλη απειλή για τη θαλάσσια ζωή, τις παράκτιες περιοχές και την οικονομία τους.

Οι ωκεανοί παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου, απορροφούν τις εκπομπές του CO2, ρυθμίζουν το κλίμα, παρέχουν τροφή και θρεπτικές ουσίες καθώς και άλλους θαλάσσιους πόρους που είναι σοβαροί οικονομικοί παράγοντες.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πάγος προστατεύει τα ύδατα από την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ άλλοι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι πάγος δεν λειτουργεί ως «δίχτυ προστασίας».

Η βρετανική ομάδα είχε διεξάγει έρευνα  το 2009, για τη μείωση του επιπλέοντα πάγου στην Αρκτική.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, έδειξαν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σε 20 χρόνια περίπου, να εξαφανιστεί τελείως ο πάγος στην Αρκτική κατά τους θερινούς μήνες.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια