Τρίκαλα: ένα χωριό κινδυνεύει να εξαφανιστεί!

0
155

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ένα χωριό στα Τρίκαλα απειλείται με αφανισμό, λόγω των κατολισθήσεων που συμβαίνουν  τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το κατολισθητικό φαινόμενο στο χωριό Ροπωτό Τρικάλων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο καιρό και ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος ζητά την άμεση λήψη μέτρων.

Το πρόβλημα των κατολισθήσεων, υπάρχει εδώ και χρόνια και παρά τις μελέτες που έχουν γίνει το χωριό κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το χάρτη.

Λόγω των έντονων κατολισθήσεων και καθιζήσεων, τουλάχιστον 40 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ οι βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τα φαινόμενα που καταγράφονται έχουν προκαλέσει έντονα την ανησυχία των κατοίκων και διαταράσσουν την καθημερινότητα τους.

Ο κ. Κουφογάζος επισήμανε ότι οι κατολισθητικές κινήσεις, οι οποίες με περιοδική δράση, τα τελευταία πενήντα χρόνια πλήττουν τον οικισμό και έχουν προκαλέσει πληθυσμιακή συρρίκνωση.

«Εδώ και περίπου μία δεκαετία, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε βάσει μελέτης που υπήρχε, αλλά με αποσπασματικά μέτρα, που αντί να επιλύσουν το πρόβλημα, το μεγάλωσαν. Πλέον δύσκολα αντιμετωπίζεται η κατάσταση για να σωθεί το χωριό, και απομένει μόνο να μην υπάρξουν και θύματα. Η αλληλογραφία του δήμου με αρμόδιες υπηρεσίες μετριέται όχι σε αριθμούς εγγράφων αλλά σε κιλά», υποστήριξε ο κ. Κουφογάζος.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση για λόγους προστασίας των κατοίκων.

«Έχει παρασυρθεί από την καθίζηση μετασχηματιστής και υπήρχε κίνδυνος από τα ηλεκτροφόρα καλώδια» ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΗ στην περιοχή της Πύλης Τρικάλων κ. Σ. Πίσπας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι τα συνεργεία της επιχείρησης επρόκειτο να εξετάσουν κατ αρχήν τη δυνατότητα μεταφοράς του μετασχηματιστή σε σταθερό σημείο, ώστε να ηλεκτροδοτηθεί ξανά το χωριό.

Σχόλια