Πράσινες τεχνολογίες: χάνονται οι ελπίδες για προβάδισμα της ΕΕ;

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η οικονομική κρίση υπονομεύει τα σχέδια της Ευρώπης για ηγετική θέση στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τους μεγάλους ανταγωνιστές, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Ακόμα και μετά το 2014, που θα αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αναμένεται ανατροπή του σκηνικού καθώς η εξασφάλιση κεφαλαίων για επενδύσεις είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Στο μεταξύ, το όραμά του για την επόμενη δεκαετία θα αποκαλύψει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπαρόζο θα αναφερθεί στη σημασία της πράσινης μεγέθυνσης για την προστασία του κλίματος αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Πιστεύουμε ότι αγορά για τις πράσινες τεχνολογίες θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030. Σε γενικές γραμμές η ΕΕ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις πράσινες λύσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει προκλήσεις από την ταχύτατη ανάπτυξη άλλων αγορών, κυρίως της Κίνας και της Βορείου Αμερικής», τόνιζε σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ΕΕ διαθέτει και είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 7,5 δις. ευρώ για έρευνα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας.

Το ποσό φαίνεται μεγάλο ωστόσο σημειώνεται ότι πρόκειται μόνο για το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της, ο οποίος αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 862 δις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά εξάλλου ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 80 δις. ευρώ ώστε η ΕΕ να αποκτήσει προβάδισμα στην κούρσα της πράσινης τεχνολογίας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Αντίθετα η κυβέρνηση της Κίνας δεν φαίνεται να δυσκολεύεται σε ό,τι αφορά την εύρεση κεφαλαίων για χρηματοδότηση έρευνας, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται επίσης οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Σχόλια