Κοπεγχάγη: Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή, διοργάνωσε με επιτυχία το Συνέδριο με θέμα: «Κοπεγχάγη 2009. Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης».

Το εν λόγω συνέδριο διεξήχθη το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα Σ. Καράγιωργα ΙΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της μεγάλης επιτυχίας του συνεδρίου, είναι το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι, ξεπέρασαν τους 500 και το συνέδριο καλύφθηκε από τηλεοπτικό δίκτυο πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και από πολλούς δημοσιογράφους του έντυπου τύπου.

Παρουσιάστηκαν 23 εισηγήσεις ακαδημαϊκών, ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων του εθνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δημοσιογράφων και εκπροσώπων των ΜΚΟ σε 5 θεματικές συνεδρίες και 2 στρογγυλές τράπεζες σε συνολικό χρόνο ο οποίος ξεπέρασε τις 14 ώρες.

Επίσης, ανάμεσα στους φορείς οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν με εισηγήσεις στο συνέδριο οι επτά, είναι πανεπιστήμια (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Το κυριότερο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι εργασίες του συνεδρίου είναι ότι το περιβάλλον πράγματι βρέθηκε στην Κοπεγχάγη στη δίνη μιας παγκόσμιας κρίσης, όχι μόνον οικονομικής αλλά και θεσμικής, πολιτικής και ασφαλώς κοινωνικής.

Η υποβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ με την εξωθεσμική διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής της «Συμφωνίας» της Κοπεγχάγης, η αποτυχία της ΕΕ να επηρεάσει εποικοδομητικά με τις σαφείς της επί του θέματος θέσεις, τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς κοινότητας και η απουσία δυναμικής όσο και αποτελεσματικής συμμετοχής και παρέμβασης στα τεκταινόμενα της οργανωμένης έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αποτυχία της εν λόγω συνόδου.

Τέλος, διαπιστώθηκε πλήρης απαισιοδοξία για τις μελλοντικές σχετικές εξελίξεις, ενώ υποστηρίχτηκε ότι το όλο θέμα επιβάλλεται να περάσει ξανά στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ.

Σχόλια