Ανεξάρτητη επιτροπή θα ελέγξει τη λειτουργία της IPCC

0
23

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη σύσταση ανεξάρτητης διεπιστημονικής επιτροπής που θα ελέγξει το έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ανακοίνωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι η IPCC βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν αποκαλύφθηκε ότι η έκθεση που δημοσίευσε το 2007 σχετικά με τους πάγους των Ιμαλαΐων περιλάμβανε αναληθείς πληροφορίες που βασίζονταν σε αναξιόπιστα στοιχεία.

«Οι αρμοδιότητες της ανεξάρτητης επιτροπής θα αποφασιστούν την ερχόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε στο περιθώριο της συνόδου της UNEP στο Μπαλί ο Nick Nuttall, αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η επιτροπή θα διεξάγει μια ουσιαστική και αξιόπιστη έρευνα σχετικά με τη λειτουργία της IPCC. Κατόπιν θα συντάξει μια έκθεση, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι τον Αύγουστο και πιθανότατα θα υιοθετηθεί τον Οκτώβριο στη Νότια Κορέα» κατέληξε ο κ. Nuttall.

Το σκάνδαλο των παγετώνων των Ιμαλαΐων

Στην έκθεση που δημοσίευσε το 2007 η IPCC υποστήριζε ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα έλιωναν μέχρι το 2035. Η ημερομηνία αυτή αναφερόταν σε ένα κείμενο της WWF, το οποίο είχε βασιστεί σε ένα άρθρο αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού.

Η εικόνα της IPCC δεν έχει πληγεί μονάχα από την έκθεση των Ιμαλαΐων αλλά και από το σκάνδαλο των κλεμμένων email. Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής επικαλούνται συχνά το σκάνδαλο των κλεμμένων email για να δείξουν ότι οι επιστήμονες προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια και τα λάθη στα επιστημονικά τους δεδομένα.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή Reuters

Σχόλια