Πλατεία στην «καρδιά» της Αθήνας

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Σε έξι δευτερόλεπτα θα κατεδαφιστεί το εγκαταλελειμένο κτήριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στη διασταύρωση των οδών Βερανζέρου, Μενάνδρου και Ξούθου, για να δημιουργηθεί πλατεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Είναι η πρώτη πλατεία που δημιουργείται στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 150 χρόνια.

Εξειδικευμένοι μηχανικοί του Δήμου Αθηναίων και εμπειρογνώμονες, στις αυτοψίες τους διαπίστωσαν ρωγμές από τον μεγάλο σεισμό του 1999, σπασμένους σοβάδες από τις κολόνες, φθαρμένα μωσαϊκά, σκουριασμένα και σπασμένα παράθυρα.

Επίσης στο πενταώροφο κτήριο βρέθηκαν μερικά γκαζάκια και πεταμένα κουρέλια από κάποιους άστεγους.

Για την κατεδάφιση θα τοποθετηθούν στις κολώνες του κτηρίου, ιδίως στις βάσεις και στους αρμούς, εκρηκτικά.
Οι εκρήξεις θα είναι σχεδόν ταυτόχρονες σε κάθε όροφο και το κτίριο θα καταρρεύσει προς τα μέσα,  σε 6 μόλις δευτερόλεπτα.

Οι μηχανικοί του Δήμου Αθηναίων δήλωσαν ότι «Το κτίριο του ΝΑΤ είναι κτισμένο σε έκταση περίπου ενός στρέμματος. Για την ακρίβεια 900 τετραγωνικών μέτρων. Δίπλα του βρίσκεται και ένα άλλο οικόπεδο, 125 τ.μ., το οποίο θα ενωθεί με τον χώρο του κτηρίου για να σχηματιστεί η πλατεία. Θα είναι η πρώτη πλατεία που δημιουργείται εδώ και 150 χρόνια στον πυκνοδομημένο οικιστικό ιστό του κέντρου της πόλης».

Επίσης, επισήμαναν ότι θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν μια πλατεία φτιαγμένη από φυσικά υλικά, φυτεμένη με τουλάχιστον 40 δέντρα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης θα εισηγηθεί να ονομαστεί πλατεία Μινωτή- Παξινού.

Σχόλια